Czekoladowa filiżanka

Wpisy

  • piątek, 05 października 2012
    • Kurczakowo-pianowe kotleciki beci

      Składniki

      • ok kilograma piersi z kurczaka
      • 3 jajka
      • 3 łyżki majonezu
      • 3 łyżki bułki tartej
      • vegeta lub sól
      • pieprz
      • ewentualnie odrobina mielonej kolendry
      • olej do smażenia

      Sposób przyrządzenia

      Pierś myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce.

      Do przemielonego już mięska dodajemy żółtka, bułkę, majonez i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy łyżką bądź ręką.

      Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do mięska no i delikatnie ale dokładnie mieszamy tak żeby masa stała się leciutka.

      Kotleciki smażymy na rumiano, kładziemy je na patelnię łyżką umoczoną w wodzie żeby masa się nie przyklejała do łyżki

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      piątek, 05 października 2012 08:43
  • wtorek, 02 października 2012
    • Spaghetti z serem i bazylią

      Składniki

      • 25 dkg makaronu spaghetti
      • 1 lyżeczka oleju lub oliwy
      • 1 opakowanie sera feta
      • 1/2 pęczka świeżej bazylii
      • 2 lyżki masla
      • sól

      Sposób przyrządzenia

      Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (na pól twardo).

      Fetę pokroić w kostkę i podsmażyć a maśle (ser nie powinien się zbyt mocno zrumienić).

      Wymieszać dokladnie makaron z serem.

      Danie lekko opruszyć solą i posypać posiekaną bazylią.

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 października 2012 12:37
  • sobota, 29 września 2012
    • Sałatka z selerem

      Składniki

      • 1 słoik selera
      • 1 puszka czerwonej fasoli (odsączyć)
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 słoik ogórków konserwowych
      • 8 jajek
      • 25dkg szynki
      • 20dkg sera żółtego
      • natka pietruszki
      • szczypiorek
      • 2 papryki czerwone
      • sól
      • pieprz
      • duży majonez
      • 1 por (sparzyć)

      Sposób przyrządzenia

      Ogórki, jajka, szynkę, ser, paprykę - pokroić w kostkę, por skroic w krążki i sparzyć .

      Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i majonezem

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 10:32
  • czwartek, 27 września 2012
    • Tort prowansalski wg adama

      Składniki

      • ciasto:
      • 30 dag cukru pudru
      • 8 białek
      • 40 dag zmielonych migdałów
      • 3 dag tłuszczu
      • 2 dag tartej bułki do formy
      • 1 cytryna
      • masa:
      • 30 dag margaryny
      • 2 żółtka
      • 10 dag migdałów
      • 30 dag cukru pudru
      • 2 łyżki rumu
      • 25 dag cukru
      • 1/8 l wody
      • 0
      • 5 łyżki octu 3%
      • rum

      Sposób przyrządzenia

      Przygotowanie ciasta: Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, mieszamy z obranymi i zmielonymi migdałami oraz z sokiem z cytryny.

      Smarujemy tortownicę tłuszczem, na to posypujemy bułkę tartą.

      Pieczemy 4 równe krążki ok 30 minut, następnie ostudzamy.

      Przygotowanie Masy: Ucieramy masło na puszystą masę, kolejno dodajemy żółtka i po trochu cukru.

      Mieszamy to z mielonymi i obranymi migdałami i rumem.

      Krążki przekładamy masą oraz wyrównujemy boki tortu, Na koniec lukrujemy.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 września 2012 11:44
  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Cykoria po generalsku

      Składniki

      • cykoria 8 szt
      • szynka 8 plasterki
      • masło 2 łyżki
      • twarde żółty ser 50 g
      • ketchup 2 łyżki
      • sól
      • cukier
      • pieprz

      Sposób przyrządzenia

      Cykorię oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć gorzki miąższ u nasady, opłuka, zalać wrzącą wodą z dodatkiem cukru, gotować ok 10 min.

      Następnie odcedzić, odsączyć, zawinąć w plastry szynki posypując pieprzem, ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem, posypać startym serem, polać ketchupem i zapiec.

      Podawać jako przekąskę zaraz po wyjęciu z piekarnika

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 12:02
  • sobota, 22 września 2012
    • Moj chleb orkiszowy na zakwasie

      Składniki

      • 200 gr maki orkiszowej razowej
      • 200 gr maki pszennej chlebowej(uzywam zwyklej maki chlebowej z lidla
      • uk)
      • 400 gr zakwasu zytniego
      • 150 ml przegotowanej
      • letniej wody
      • 3/4 lyzki soli
      • pol lyzeczki ciemnego miodu lub brazowego
      • ciemnego cukru

      Sposób przyrządzenia

      Skladniki dokladnie wymieszac lyzka.

      Miske przykyc lniana scieeczka i pozostawic do wyrosniecia(podwojenia objetosci) na ok.

      1 godzine.

      Po uplywie tego czasu ciasto ponownie wymieszac lyzka i przelozyc do wysmarowanej maslem i posypanej platkami owsianymi keksowki.

      Ponownie pozostawic do wyrosniecia.

      Przed wlozeniem do pieca posmaowac mlekiem badz olejem i posypac ulubionymi ziarnami(slonecznikiem, sezamem, itp).

      Keksowke wstawic do zimnego piekarnika, Nastawic tem.

      200 st.

      C i piec przez ok 1 godzine.

      Wyciagnac chleb z formy i dopiekac jeszcze przez ok.

      10 -20 min.

      Smacznego.

      Inspiracja do upieczenia tego chleba byl przepis na Tatterowiec

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 11:59
  • piątek, 21 września 2012
    • Łosos pieczony z cukinia

      Składniki

      • folia aluminiowa paclan
      • 4 dzwonki łososia
      • 1 cukinia
      • 1 łyzki sosu sojowego
      • 1szklanka wytrawnego białego wina
      • 3 ząbki czosnku sól
      • pieprz

      Sposób przyrządzenia

      Cukinie myjemy kroimy na długie paski .

      Z pozostałych składników robimy marynate, zalewamy nia łososia i cukinie.

      Odstawiamy na ok 20 min.

      Porcje łososia i cukini zawijamy w folie matowa strona na zewnatrz Grilujemy 8 min z kazdej strony .

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      piątek, 21 września 2012 13:07
  • środa, 19 września 2012
    • Schabowe zapiekane w piekarniku

      Składniki

      • 4 plastry schabu
      • bułka tarta
      • jajko
      • olej
      • ser zólty
      • chrzan
      • przyprawy

      Sposób przyrządzenia

      Mięso dokładnie rozbijamy, następnie solimy, pieprzymy i w tradycyjny sposób panierujemy w jajku i bułce tartej, kotlety smażymy po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.

      Po usmażeniu kotlety układamy na blaszce, lekko smarujemy chrzanem, nastepnie posypujemy startym serem zóltym i zapiekamy przez 10 -15 min ut do czasu aż ser się roztopi.

      Po wyjeciu mozemy polać ketchupem

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 09:27
  • wtorek, 18 września 2012
    • Kotlety schabowe pod pieczarkowo-serową

      Składniki

      • 4 szt kotlety schabowe
      • olej do smażenia
      • plastry sera zółtego
      • 2 zabki czosnku
      • 1 cebula
      • 100gr pieczarek
      • do smaku pieprz czarny mielony
      • do smaku sól
      • bułka tarta
      • mąka
      • 1 jajko
      • 2 lyzki masła

      Sposób przyrządzenia

      Kotlety rozbic, przyprawic sola, pieprzem, zgniecionym czosnkiem.

      Obtoczyc w mące, jajku i bulce tartej i usamazyc na patelni na oleju.

      Na osobnej patelni rozgrzac masło zeszklic drobno posiekana cebule, dodac pokrojone pieczakrki, przyprawic sola i pieprzem.

      Usmażyc.

      Na kazdy kotlet dac po warstwie pieczrek, polac keczupemi polozyc plaster sera zóltego i zapiec w piekarniku w 180 st do stopienia sie sera

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 września 2012 18:22
  • piątek, 14 września 2012
    • Chrupiące pałki

      Składniki

      • 6-8 pałek (podudzi) kurczaka
      • 1 szkl. maślanki
      • 1-1
      • 5 szkl. płatków kukurydzianych
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
      • 1-2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
      • 3 łyżki oleju

      Sposób przyrządzenia

      Pałki umyć, osuszyć, natrzeć porządnie solą zmieszaną z pieprzem i papryką, włożyć do torebki foliowej (ja wzięłam taką z grubej folii, do mrożonek, najlepsza byłaby strunowa) i wlać maślankę.

      Torebkę trzeba zawiązać, ale tak jak najbliżej mięsa i żeby zostało w środku jak najmniej powietrza.

      Kiedy torebka jest już zamknięta należy trochę pomiętosić mięso aby było całe oblane maślanką.

      Torebkę z mięsem odkładamy, najlepiej na noc, do lodówki.

      Płatki śniadaniowe kruszymy - ja zrobiłam to wsypując je to torebki, zamykając ją i rozgniatając je wałkiem do ciasta.

      Kurczaka osączamy z zalewy, obtaczamy dokładnie w płatkach i układamy na wysmarowanej łyżką oleju blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 st.

      C) i pieczemy ok.

      30 -40 min.

      .

      W trakcie pieczenia trzeba zajrzeć do kurczaczka i jeśli będzie się zbyt szybko rumienił, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.

      Podawać z surówką.

      Dobry jest zarówno na gorąco jak i na zimno

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      malinka5110
      Czas publikacji:
      piątek, 14 września 2012 17:46

Kanał informacyjny